Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Хотинська громада отримала відзнаку – "Найкраща соціальна громада"

Новина
17.04.2024

Направду довгоочікуваною подією стало оновлення приміщення Центру надання соціальних послуг. Адже раніше він працював на другому поверсі будівлі, що створювало труднощі для обслуговування людей з інвалідністю, старшого віку та маломобільних груп. Кабінетів для всіх сервісів, які передбачалися, не вистачало.

– Протягом минулого і на початку цього року працювали з різними фондами, з проєктами, – зазначив під час відкриття міський голова Андрій Дранчук. –  І у співробітництві з нашими партнерами (зокрема Фондом Народонаселення ООН, ПРООН в Україні, БО МБФ «Ініціатива» й іншими) створили сучасний соціальний простір. Подбали про максимально комфортні умови для отримувачів послуг, забезпечили їх доступність та безбар’єрність.

Як розповіла керівниця центру Наталія Проскурняк, відтепер в одному просторому і комфортному приміщенні на першому поверсі надають цілий комплекс послуг жителям різного віку.

Діють важливі в сучасних умовах сервіси:

-  перший і наразі єдиний в області Центр життєстійкості,

- ветеран-хаб для військовослужбовців та їхніх рідних,

- університет третього віку,

- денний центр з надання різних соціальних послуг,

- служба соціально-психологічної допомоги,

- спеціалізовані сервіси для протидії та запобігання домашньому насильству тощо.

Адреса центру: м.Хотин, вул. Незалежності, 30. Тел. 097-332-46-27.

Лідерство у соціальному напрямку

Приємною несподіванкою стало те, що перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк вручила Андрію Дранчуку відзнаку для Хотинської ТГ, оскільки вона визнана «Найкращою соціальною громадою» за результатами проведеного конкурсу з-поміж 52 територіальних громад області. Адже саме у Хотині надають найбільшу кількість соціальних послуг жителям, дбають і про їх якість та доступність.

«Це дуже для нас важливо, бо соціальний напрямок – один з наших пріоритетів. Ми довго до цього йшли, тож така відзнака – результат роботи усієї нашої команди фахівців Центру надання соціальних послуг Хотинської міської ради», – відзначив Андрій Дранчук.

Успішний пілотний проєкт

Як уже повідомлялося, Фондом  ООН у галузі народонаселення в Україні підтримано ініціативу Хотинської міської громади щодо розробки та впровадження пілотного проєкту зі співпраці з іншими громадами Дністровського району щодо запровадження платних соціальних послуг спеціалізованими сервісами підтримки постраждалих осіб. 

Адже, якщо раніше такі створювали тільки в обласних центрах, містах-мільйонниках, то вперше це зробили у невеличкому м. Хотин, підтримавши місцеву ініціативу. Цей приклад став успішним, дієвим, тож тепер поширюється в інших громадах України. Також тут розробили новацію з впровадження системи співфінансування за розробленою спеціальною методикою, коли Хотинська громада, маючи повний комплекс сервісів з підтримки постраждалих осіб і команду навчених фахівців, надає послуги мешканцям інших територіальних громад Дністровського району. Наразі – Недобоївської та Мамалигівської ТГ, у подальшому їх перелік передбачено розширити.

Це обговорили під час круглого столу в Хотинській міській раді за участі керівника проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» UNFPA Ukraine Костянтина Бойчука та координаторки Тетяни Волосевич, керівництва Департаменту соцзахисту Чернівецької ОВА, обласної прокуратури, поліції Чернівецької області, територіальних громад району, представників Дністровської РДА, лікувальних закладів, залучених служб та установ.

На жаль, у воєнний час зростає кількість людей, які потребують підтримки, а також постраждалих від насильства. Це підкресли спікери під час заходу. Тому усі громади мають максимально працювати над покращенням доступності та якості соціальних послуг для своїх мешканців, а особливо ветеранів війни і подальшого їхнього супроводу.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше