Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо пониження ступенів навчальних закладів Хотинської міської територіальної громади

Повідомлення
26.05.2021

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо пониження ступеня Анадольського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Біловецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Пашковецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Ярівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Крутенківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, Каплівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Хотинської міської ради (до І ступеня)

 

1.Найменування організатора громадського обговорення -  Хотинська міська рада.

 

2.Мета:врахування думки жителів Хотинської  громади щодо пониження ступеня Анадольського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Біловецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Пашковецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Ярівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», Крутенківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, Каплівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Хотинської міської ради (до І ступеня).

     На сьогодні чимало  жителів сільської місцевості Хотинської територіальної громади вбачає  проблему діяльності вище зазначених закладів освіти Хотинської міської ради тільки в умисних намірах влади понизити у ступенях школу через відсутність належної кількості учнів, тобто, наповнюваності, а, також, через  великі витрати на його утримання. А тому  і вирішення проблеми вбачають тільки в тому, щоб «відстояти» школу, лише б  школа працювала, а в іншому випадку, на їх переконання, немає школи – немає села.

Та давайте будемо відвертими,  основна проблема не в тому, що на сьогодні дані заклади освіти Хотинської міської ради не відповідають вимогам щодо наповнюваності класів, яка для нашої громади  розрахована на рівні 18учнів. Хоча і цей момент потребує роз’яснення. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена,  виключно , на заробітну плату педагогічних працівників.   Тобто,  освітня субвенція до  бюджету Хотинської громади  надходить тільки  на ті класи, де  наповнюваність становить 18 учнів. Всі інші класи з кількістю менше 18 учнів  утримуються лише за рахунок власного бюджету громади.

На кінець 2020/2021 н.р. по Анадольськомунавчально-виховному комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» навчається 56 учнів в 6 класахсередня наповнюваність класів становить 9,3учня, вартість утримання одного учня становить - 44,7тис.грн; Біловецькомунавчально-виховному комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» навчається 82 учнів в 10 класахсередня наповнюваність класів становить 8,2 учнявартість утримання одного учня становить - 76,9 тис.грн;Пашковецькомунавчально-виховному комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» навчається 72 учнів в 9 класахсередня наповнюваність класів становить 8 учнів,вартість утримання одного учня становить - 55,1 тис.грн; Ярівськомунавчально-виховному комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» навчається 92 учнів в 9 класахсередня наповнюваність класів становить 10,2 учнявартість утримання одного учня становить-43,0 тис.грн; Крутенківській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів навчається 67 учнів в 8 класахсередня наповнюваність класів становить 8,3 учнявартість утримання одного учня становить - 60,6 тис.грн; Каплівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Хотинської міської ради (до І ступеня) навчається 109 учнів в 9 класах. середня наповнюваність класів становить 12,1 учнів, вартість утримання одного учня становить - 40,2 тис.грн.Тобто, жоден з класів вище зазначених шкіл Хотинської міської ради не відповідає мінімальному рівню наповнюваності.

    Для порівняння, в закладах загальної середньої освіти Хотинської міської ради де наповнюваність класів становить 20 і більше учнів вартість утримання одного учня складає 25,1тис.грн.

 Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише частину заробітної плати педагогічного персоналу, а решту виплати заробітної  плати педагогічному персоналу, оплата комунальних послуг та утримання технічного персоналу, здійснюється за рахунок коштів міського бюджету. Варто зауважити, що ОТГ витрачає значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень школи,  хоча ці кошти громада могла б вкладати в енергоефективні заходи та спрямовувати на проекти розвитку, закупівлю комп’ютерного обладнання для шкільних класів, або ж витратити їх на ремонт доріг населених пунктів , облаштування вуличного освітленням, провести заходи з благоустрою. 

 

Та втім, головне не це. Головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики,  мати можливість повноцінного  розвитку своїх  здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі, є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

  За підсумками здачі ДПА за 2017-2019рокипо закладах загальної середньої освіти Хотинської міської радиздійснювався моніторинг рівня навченості учнів з окремих предметів: української мови, історії, англійської мови, математики. Учні малокомплектних закладів загальної середньої освіти Хотинської міської ради за результатами моніторингу показали в основному середній рівень знань.

Завдання школи, насамперед  - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. 

Чому ми свідомо позбавляємо учнівську молодь  можливості подискутувати зі своїми однокласниками на уроках, відчути комадний дух під час занять фізичною культурою, обговорити результати дослідницької діяльності на уроках біології, створювати спільні навчальні  проекти на уроках інформатики? Тож, ті батьки, які турбуються  за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішне майбутнє, надають можливість навчатися в навчальних закладах, де впевнені, що їх діти зможуть здобути якісні знання.

А якщо говорити за поширене  твердження, що не має школи - не має села, то знову ж,  якщо в селі залишилося настільки мало дітей, що школа стала категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою - це демографічна ситуація змінюється в зв’язку із переїздом молоді у великі міста та закордон. 

Але від цього не повинні страждати діти.  Вони не повинні ні в чому уступати своїм  ровесникам та мати добрий старт для дорослого життя. 

   Громадське обговорення щодо пониження ступеня закладів загальної середньої освіти Хотинської міської ради проводиться з 26.05.2021 по 09.06.2021р.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання   щодо реорганізації.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

Місцезнаходження та адреса електронної пошти, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – Хотинська міська рада, м. Хотин, вул. О.Кобилянської, 2А, e-mail: hoti_amu@ukr.net

 

Громадські слухання відбудуться в  залі для засідань Хотинської  міської ради 09.06.2021 року о 10.00 год.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше